Kawung

kawung batik patroonDit motief is een van de oudste motieven en stamt uit de dertiende eeuw. Het is terug te vinden in sommige oude tempels, waar oude beelden al zijn afgebeeld in kleding met het Kawung motief. Ook in de Prambanan tempel is het Kawung motief teruggevonden.
Kawung is een van de favorieten batikmotieven van het Sultanaat in Jogjakarta.

Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van Kawung batik, die allemaal uitkomen bij dezelfde betekenissen:


Kawung batik uit JogjakartaZelfbeheersing

Kawung is afgeleid van het woord suwung, wat “leeg” betekent.
Suwung staat voor een puur en oprecht leven, met een buitengewone zelfbeheersing.  Hierdoor kunnen alle lusten worden beheerst.
Als je dit weet te bereiken leidt je een
echt onafhankelijk leven. Vanuit je oprechtheid kun je makkelijk omgaan met mensen, dieren en planten.


kawoengVergeet je afkomst niet

Tijdens het Mataram rijk woonde er een welbespraakte en intelligente jonge man in een dorp. Zijn talenten bleven niet onopgemerkt en hij werd uitgenodigd aan het hof. Zijn moeder gaf hem kleding met het Kawung motief mee en drukte hem op het hart altijd zijn lusten de baas te blijven en zijn afkomst niet te vergeten.
De jonge man volgde het advies van zijn moeder en werd een van de leiders van Wonobodro.
Hier kon hij zijn talenten benutten was hij een aanwinst voor de gemeenschap.
Het Kawung-motief symboliseert hierdoor ook de hoop dat mensen hun oorsprong altijd zullen herinneren.


kawung batik patroon

Evenwicht

Het motief vertegenwoordigt het evenwicht tussen de vier windrichtingen (noord, zuid, oost en west) met daartussen het centrum. Vier energiebronnen rondom een kern van kracht. Ook hierdoor staat het Kawung motief voor een stabiel en gewetensvol leven.


 


kawung batik patroon

Nuttig

Kawung heeft geometrische motieven die lijken van het fruit van de suikerpalm (kolang kaling fruit genoemd). Dit fruit wordt vaak gegeten tijdens de Ramadan. De drager van Kawung batik zal net zo nuttig voor de gemeenschap zijn als de suikerpalm. Het witte vruchtvlees achter de harde schil staat voor een puur en oprecht leven. Verder herinnert dit symbool de drager dat hard werken altijd vruchten zal afwerpen.


kawung roodlotusbloem batik kawung

Oprecht

Het Kawung motief wordt verder gezien als een afbeelding van een lotusbloem met vier openstaande bloembladen. De Lotus is een bloem die symbool staat voor een lang leven en zuiverheid en oprechtheid.


1 cent Nederlands IndiëTot slot wordt het Kawung-motief geassocieerd met het oude cent-muntstuk, vanwege de ronde vorm met een gat in het midden.


semar batik kawung

Semar

Semar draagt altijd het Kawung-motief. Semar is een mythisch karakter en bemiddelt altijd tussen de aarde en de goden. Hij is grappig en wordt bewonderd om zijn wijsheid.

 

 


 

Verschillende varianten

Er zijn veel varianten van het Kawung-motief. Zo heet het patroon bovenaan deze pagina “Kawung Remukan”. Remukan betekent “verkruimeld” of “verbrijzeld”.