Hoe wordt batik gemaakt?

HOE WORDT BATIK GEMAAKT?

Batik Tulis

batik tulis door Dwi in Jogjabatik tulis bestellenBij Batik Tulis wordt met de hand, met een speciaal koperen tuitje (canting) , was aangebracht op katoenen stof. De stof wordt vervolgens geverfd, waarbij de stukken waar de was op is aangebracht niet worden gekleurd. Hierdoor ontstaan patronen. Hoe meer kleuren en hoe meer patronen, hoe vaker dit proces moet worden herhaald en hoe ingewikkelder het proces wordt.

Batik Tulis is de meest authentieke batikvorm.


batik cap Batik Cap

Bij Batik Cap wordt hetzelfde proces gevolgd alleen wordt de was nu niet met de hand maar met stempels aangebracht. Het is nog steeds handwerk, maar minder arbeidsintensief dan Batik Tulis. Deze vorm van batik bestaat sinds ongeveer 1850. Hierdoor werd batik, dat eerst alleen aan het hof werd vervaardigd, toegankelijk voor het volk.


Batik Print

batik print

Batik print is eigenlijk geen batik. Het is geprinte stof geïnspireerd op batikpatronen. Anders dan je zou verwachten bestaat geprinte batik al langer dan Batik Cap.
Begin 19e eeuw begon de Nederlandse firma Vlisco met het maken van deze stoffen om de geliefde batikpatronen toegankelijk te maken voor het grote publiek. Het dure Batik Tulis was immers niet voor iedereen betaalbaar.
Geprinte batikpatronen hebben batik nooit kunnen verdringen. Als Batik Tulis te hoog gegrepen was, gaf men toch de voorkeur aan Batik Cap, boven de geprinte stoffen. De firma Vlisco is zich toen op de Afrikaanse markt gaan richten.


Jamine Batik Studio

Bij Jasmine Batik Studio tref je elke soort aan.
Ben je op zoek naar méér dan een kledingstuk of gebruiksvoorwerp?
Zoek je een uniek product met een ziel? Kies dan voor Batik Tulis of Batik Cap en koop een familiestuk voor het leven.

De volgende producten zijn een combinatie van  Batik Cap en Batik Tulis >>>


Museum Danar Hadi in Solo