Over ons

verboden batik voor omaLiefde voor batik

Stichting Jasmine is opgericht in 2021 in Nederland door Berber en Merel.
Een moeder en dochter met een liefde voor batik. 

Door onze voorouders en de verhalen van vroeger zijn we verbonden met Yogyakarta.

Onze liefde voor batik delen we met Dwi en Lintang in Indonesië; een moeder en dochter met dezelfde passie.
Dwi en Lintang zijn opgegroeid in het centrum van Yogyakarta vlakbij het paleis van een van de lokale vorsten, de Pakualam. Hier leerde Dwi batikken en helpt ze mee de lokale tradities ook voor de volgende generaties levend te houden. 

Echt samen

Wat is mooier dan echt samen te werken? Ieder met onze eigen talenten en vanuit onze eigen achtergrond. 

We gebruiken zoveel mogelijk handgemaakte batik en delen de verhalen en tradities die aan de batik verbonden zijn. Zo leren we van de Indonesische cultuur en Indische tradities en delen dit met iedereen die van Indonesië houdt.

Samen werken we aan het realiseren van onze droom: Batik levend houden in het leven van alledag.

Roots

Jasmine batik studio

Met onze roots in Indonesië zijn we opgegroeid met batik.

Deze liefde delen we met heel veel andere Nederlanders. Toch viel het ons op dat het moeilijk was mooie batik producten te vinden die aansluiten bij de Nederlandse vraag.

Stichting Jasmine voorziet in deze behoefte. Samen kiezen we prachtige motieven en kleuren uit om deze te laten verwerken tot producten die onze klanten aanspreken maar waarbij de authenticiteit zoveel mogelijk bewaard blijft.

Met veel plezier verkopen we nu de mooiste batik producten.

Het begin

Het begon allemaal in 2020. Toen tijdens de corona-epidemie het toerisme stil kwam te liggen en de economie in Yogyakarta hierdoor zwaar getroffen werd.  

Samen besloten we de handen uit de mouwen te steken om de nood iets te verlichten. We maakten batik mondkapjes in Yogyakarta en verkochten deze in Nederland.

De mondkapjes werden in Nederland met zoveel enthousiasme ontvangen, dat we niet meer konden stoppen.

Eerlijk inkomen

Dwi geeft leiding aan een team van verschillende collega’s. Samen toveren ze de batik om tot prachtige producten.

De producten worden door ons samen ontworpen en worden gemaakt door een vaste groep naaiers en naaisters in Indonesië die op deze manier verzekerd zijn van een eerlijk inkomen.

Zij zijn ervaren en werken netjes. Ze werken thuis zodat ze hun werk goed kunnen combineren met hun gezin. Met hun inkomen wordt het leven van hen en hun gezin beter en zijn zij minder kwetsbaar voor tegenslagen.

Geen winstoogmerk

Stichting Jasmine heeft geen winstoogmerk. Het geld dat wordt verdiend komt de naaiers naaisters direct ten goede. Daarnaast wordt geïnvesteerd in nieuwe producten.

Wat overblijft wordt gebruikt om sociale projecten in Indonesië te steunen.

De projecten 

In de bergachtige regio ten zuiden van Yogyakarta kan het erg droog zijn. De landbouwopbrengsten zijn hierdoor niet hoog en veel mensen hebben het niet breed. Met een lokale stichting willen we hier sociale projecten gaan steunen.
Ook willen we waar mogelijk de moeders van geadopteerden ondersteunen in Indonesië.

Contact

Heb je vragen of opmerkingen over batik of over de producten? Laat het ons weten.